Bed and breakfast

I Sverige har trenden med bed and breakfast inte riktigt slagit igenom fullt lika hårt än som i många andra delar av världen men några få anläggningar finns det. Men vad skiljer bed and breakfast från hotell och hur är det att driva ett sådant?

Vad är egentligen ett bed and breakfast?

Ett bed and breakfast kan liknas lite vid ett pensionat och det är inte helt olikt ett vandrarhem. Men här kan personer sova över, och dagen efter njuta av en trevlig frukost. Frukosten kan antingen tillagas av den boende i ett gemensamt kök, eller av föreståndaren för anläggningen. Ett bed and breakfast kan ligga lite lantligare och dessutom är stämningen ofta mer familjär.

Hur skiljer sig bed and breakfast från hotell?

Ett bed and breakfast skiljer sig från ett hotell på flera punkter. De flesta bed and breakfast drivs i mindre skala med färre antal rum. Ofta har varje rum sin egen stil. Det finns sällan större rum än dubbelrum. I vissa fall finns egen toalett och dusch, men än vanligare är att i alla fall duschen delas. På ett bed and breakfast serveras ofta trevlig frukost i mindre skala. Ofta finns ingen stor matsal utan köket och matserveringen sker i regel på ett mer familjärt sätt och frukosten är hemlagad. I regel serveras inte heller middagar och kiosk brukar saknas.

Att driva bed and breakfast

Ett bed and breakfast kan man driva i liten skala. Det kan vara perfekt om man bor på landet och har en flygelbyggnad eller liknande som står tom. Rummen behöver inte vara exklusivt inredda och de som söker sig till bed and breakfast uppskattar det enkla och genuina.