Hyr ut ditt boende när du inte använder det

Har du en sommarstuga som står ledig delar av året? Eller använder du inte ditt ordinarie boende medan du är bortrest? Ett bra sätt att då få in lite extra pengar och finansiera din egen semester är att hyra ut det de veckor eller månader du kan.

Förbered för uthyrning

Det är givetvis inte bara att hyra ut utan du måste ha en plan för hur du ska göra. Det är till exempel klokt att se till att plocka undan dina personliga tillhörigheter innan du hyr ut. Det gäller särskilt de saker du är extra rädd om. Var medveten om att de flesta inte är lika försiktiga med hyrda boenden som om sitt eget, så risken finns alltid att saker kommer gå sönder.

Se också till att fylla upp med förbrukningsartiklar. En bra idé är att köpa hem toalettpapper i storpack så att du slipper behöva åka förbi och lämna saker under eller mellan uthyrningsperioder. Toalettpapper håller länge så du behöver inte oroa dig för att det ska gå ut eller bli dåligt även om du har mycket stående i en garderob. Har du köpt toalettpapper i storpack kan du dessutom ta med dig några rullar på din egen semester.

Använd en uthyrningstjänst

En nackdel med att hyra ut ett boende är att det kan bli stökigt med nyckelhantering och städning. Det finns också särskilda skatteregler som gäller. Då kan det vara bra att ta hjälp av en extern part som sköter allt det praktiska kring uthyrningen. De flesta orter har något företag som hjälper till med sådant mot en avgift. Oftast tar de en fast procentandel av den summa du hyr ut för. Men i gengäld hanterar de all fakturering, kontroll av städning samt rycker ut om något händer så att det kan lösas även om du är på annan ort.