Vandrarhem

Ett vandrarhem är ett billigare alternativ till hotell. De finns i nästan alla länder. Tyvärr har vandrarhem fått ett oförtjänt dåligt rykte. Visst finns det vandrarhem som är sunkiga, men så är också fallet med hotell. Att bo på vandrarhem kan vara riktigt trevligt, och det är dessutom ett bra alternativ om man vill kunna laga sin egen mat.

Var hittar man vandrarhem?

Hos Svenska turistföreningen kan man finna flera av de vandrarhem som finns i Sverige. De kan ha lite olika typer av rum och priserna kan skilja sig. Några vandrarhem ligger i närheten av skolor, andra drivs av kyrkan. Det kan vara bra att jämföra vandrarhemmen och även deras priser.

Det kan också löna sig att leta i sociala medier. Många mindre vandrarhem finns inte registrerade utan de drivs utanför STF. Det behöver inte betyda att de är sämre utan de kan bara vara allt för små för att ha möjlighet att vara med i registret.

Små lokala vandrarhem kan också annonsera i tidningar eller på anslagstavlor i affärer. Att leta runt i god tid är alltså inte fel.

Har vandrarhem bara sovsalar?

Nej, det finns också vandrarhem som har vanliga rum. Några av dem har enskilda rum, andra har också familjerum. Det finns också vandrarhem som har några få rum med egen toalett och dusch. Om man är en barnfamilj kan det vara extremt bra att ha ett eget rum. Sovsalar kan kännas lite öppna och dessutom är det lätt att bli störd. Sover man i sovsal kan man störas av andras snarkningar, människor kan komma och gå under natten och dessutom kan de andra gästerna behöva gå på toaletten under natten. Betalar man för ett familjerum eller enskilt rum kan man låsa dörren om sig så ingen kommer in. Har rummet även egen toalett behöver man inte tänka på att dela den med andra heller.

Finns det billigare alternativ än vandrarhem?

Om man vill sova i en riktig säng, ha möjlighet att laga mat och ha tillgång till vanlig toalett kan det vara svårt att finna ett billigare boende än vandrarhem. Det kan dock vara klokt att jämföra olika boenden. Ibland har man tur och finner billiga hotellrum. För den som vill uppleva mycket, och som kanske inte ska bo mer än någon enstaka natt på varje ställe kan dock vandrarhem vara ett alldeles perfekt boende.